site în construcție
  1. Nume film începând cu litera:
  2. a
  3. b
  4. c
  5. d
  6. e
  7. f
  8. g
  9. h
  10. i
  11. j
  12. k
  13. l
  14. m
  15. n
  16. o
  17. p
  18. q
  19. r
  20. s
  21. t
  22. u
  23. v
  24. w
  25. x
  26. y
  27. z
  • Ciocoii Ciocoii (1931)
    Sinopsis
    Al treila voleu al trilogiei haiducești a regizorului Horia Igiroșanu pune accentul pe descrierea mediilor sociale de la sfârșitul epocii fanariote și pe exotismul moravurilor noilor îmbogățiți. – Bujor T. Râpeanu (”Filmat în România”, 2004, Ed. Fundației Pro)
  • Chemarea dragostei (Rapsodia Română) Chemarea dragostei (Rapsodia Română) (1932)
    Romantic, Dramă

    Sinopsis

    Dragostea pătimașă pentru un tânăr boier, ”copil de bani gata” și mirajul orașului o împing pe panta pierzaniei pe o tânără țărancă, salvată la limită și readusă în sat de fostul său iubit, un consătean. – Bujor T. Râpeanu (”Filmat în România”, 2004, Ed. Fundației Pro)

  • Cetatea Fermecată Cetatea Fermecată (1945)
    Fantastic, Aventură
    Sinopsis
    Povestea a doi fraţi, Ocheșel și Bălăior, care pornesc în căutarea Cetăţii Fermecate.
  • Citadela sfărâmată Citadela sfărâmată (1956)
    Dramă
    Ecranizare după piesa cu acelaşi titlu de Horia Lovinescu
    Film cu acţiunea plastă în România postbelică şi vorbind despre apusul une lumi-rămâne prin actori şi portrete tragi comice ale unor "dezmoşteniţi ai sorţii".-Călin Căliman
  • Casa de pe strada noastră (1957) Casa de pe strada noastră (1957) (1957)
    Documentar
    ​''Un film documentar eclectic, descriptiv. Realizat pe peliculă alb/negru, care estompează realitatea imediată și te transpune într-o realitate de mult apusă. Totul devine mai artistic, mai fotografic. Filmul abuzează de miscări de aparat (travelling). Unele cadre se repetă, și din acesată cauză filmul devine la un moment dat plictisitor. Comentariul filmului (voce Radu Beligan) are un iz ironic. Documentarul este construit pe capitole și prezintă camerele unei case boierești și oamenii ce au locuit acolo prin lucrurile lor. Casa de pe strada noastră este realizat în anul 1957, este un film care marchează un deceniu de regim comunism. Finalul surprinde: apar doi tineri, casa este goală, eliberată de lucruri și poveri, se sugerază un viitor luminos (posibil o familie). În acest moment filmul te duce cu gândul la omul cel nou, promovat mai târziu de comuniști''.(Valentin Partenie).
     
  • Ciulinii Bărăganului Ciulinii Bărăganului (1958)
    Dramă, Istoric
    Sinopsis
    Acțiunea filmului e legată de un obicei straniu ale cărui origini se pierd în negura timpului: toamna, când vântul dezlănțuit smulge ciulinii, unii copii își părăsesc casele și, prinși în vârtejul nebunesc, se avântă în lume să-și încerce norocul. Drama micului Matache începe cu o asemenea cursă după ciulini, când tatăl i se stinge de inaniție. Va asista, în drum, la o istorică răscoală a țăranilor. – Tudor Caranfil (”Dicționar universal de filme”, 2008, Ed. Litera, pag. 181)
  • Când primăvara e fierbinte Când primăvara e fierbinte (1960)
    Dramă
    Sinopsis
    Tica şi Grigore ( Ernest Maftei şi Mircea Basta), doi soldaţi de pe frontul antihitlerist, se întorc în satul natal într-o scurtă permisie. Aici iau parte la transformările social-politice ale vremii. Sub îndrumarea activistului comunist şi simţind,  “vântul schimbării”, ţăranii încep să se unească pentru a-i alunga pe primarul asupritor şi pe “moşieri” (în rolul “boieroaicei” o întâlnim pe Olga Tudorache, iar în cel al partenerului ei – pe Emil Botta).
Articole Toate articolele
Despre noi
Istoria Filmului Românesc este un proiect al Asociaţiei Kinofest.
Acest site este în acest moment in varianta beta, urmând a fi dezvoltat.
Pe site sunt şi articole audio, în prezent sunt  20, la IFR: 1897-1916 şi 1917-1930.

Manager proiect: Valentin Partenie