site în construcție
 1. Nume film începând cu litera:
 2. a
 3. b
 4. c
 5. d
 6. e
 7. f
 8. g
 9. h
 10. i
 11. j
 12. k
 13. l
 14. m
 15. n
 16. o
 17. p
 18. q
 19. r
 20. s
 21. t
 22. u
 23. v
 24. w
 25. x
 26. y
 27. z
 • Comedie fantastică Comedie fantastică (1975)
  Comedie, Fantastic
  Sinopsis
  Film științifico – fantastic, cu tentă de comedie lirică, ”ca o ironie umană față de entuziasmul omenesc” (Gopo): prezența pe pământ a unui extraterestru cu chip de om venit să intre în relație cu un savant ce construise o rachetă cosmică, dar dispărut împreună cu invenția sa într-un incendiu, nu este fără rezultat. În locul energiei pe care spera să o ducă de pe pământ pe planeta sa, pentru a împrospăta rezervele epuizate ale acesteia, extraterestrul va duce cu sine experiența umană și înțelepciunea umană și înțelepciunea Terrei, bazată pe umor și fantezie. – Bujor T. Râpeanu (”Filmat în România”, 2005, Ed. Fundației Pro)
 • Cursa Cursa (1975)
  Dramă, Aventură, Romantic
  Sinopsis
  Film de suspens și de investigație psihologică, în spațiul restrâns al cabinei unui trailer care transportă o piesă gigant de la locul ei de producție către un mare șantier; doi bărbați, șoferii vehiculului, și o tânără femeie străbat un parcurs care îi face să se cunoască unul pe altul și să-și înțeleagă mai bine propria lor biografie. – Bujor T. Râpeanu (”Filmat în România”, 2005, Ed. Fundației Pro)
 • Căruța cu mere Căruța cu mere (1983)
  Aventură, Dramă
  Sinopsis
  O căruță cu circari ambulanți face slalom printre dramaticele evenimente sociale din 1945. – Tudor Caranfil (”Dicționar universal de filme”, 2008, Ed. Litera, pag. 160)
 • Casa din vis Casa din vis (1991)
  Dramă, Fantastic
  Sinopsis
  Povestea lui Cărpălău, un Moromete de pe malul brăilean al Dunării (teren fertil pentru fantezia lui Fănuș Neagu, autorul nuvelei ”Ningea în Bărăgan”). Contestat ca ”șef” de familia sa, țăranul încearcă să se mențină la suprafață în vârtejul istoriei. – Tudor Caranfil (”Dicționar universal de filme”, 2008, Ed. Litera, pag. 156)
 • Craii de Curtea Veche Craii de Curtea Veche (1995)
  Fantastic, Dramă, Aventură
  Ecranizarea romanului lui Mateiu I. Caragiale avea de depășit cel puțin trei dificultăți obiective. Întâi, era vorba de ecranizarea unei  creații-unicat, cu virtuți preponderent literare (rafinata orchestrație stilistică, frazele melopeice, voluptatea „coloristică” a limbajului etc.), nu tocmai ușor de transpus în imagini. În al doilea rând, regizorul n-a mai avut la dispoziție aproape nimic din „Bucureștiul crailor”. Cel de al treilea handicap a fost, desigur, epica restrânsă a romanului. În mare măsură, filmul a depășit dificultățile.
 • Cortul Cortul (1998)
  Dramă
  Bogdan-Cristian Drăgan a transpus pe ecran un scenariu de Horia Pătrașcu, Cortul. Prin acest scenariu, Horia Pătrașcu a intenționat, neîndoios, o replică la scenariul său din urmă cu trei decenii, pentru filmul lui Lucian Pintilie Reconstituirea. Ca și acolo, personajele (și însuși „cortul” care adăpostește acțiunea) sunt investite cu sensuri simbolice: de pe o stradă laterală – unde niște lucrători, în jurul unui cazan cu smoală care dă în clocot, încearcă să dea de urma unor defecțiuni la o conductă – sunt evocate, întâi ca un ecou îndepărtat, apoi cu efect direct asupra personajelor tramei, evenimentele din decembrie ’89. Acțiunea se petrece pe parcursul zilei de 21 decembrie 1989, în curtea unei ambasade (a Republicii...Bruthasso).-Călin Căliman
 • Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (2006)
  Dramă
  Sinopsis
  București, 1989. Eva, fratele ei mai mic Lalalilu şi părinții lor locuiesc într-un cartier mărginaș al capitalei. Lalilu are 7 ani şi o adoră pe Eva. Ea are 17 ani şi este pentru prima dată îndrăgostită. Viața Evei se schimbă însă în ziua în care ea și Alexandru sparg în școală, din greșeală, bustul lui Ceaușescu. Sunt prinși și li se cere să își facă autocritica în fața adunării şcolare. Obligat de tatăl său, Alexandru se umilește și scapă. Eva refuză, este exmatriculată și transferată la o școală profesională de la periferia orașului. Îl părăsește pe Alexandru si, împreună cu Andrei, pune la cale un plan să fugă din România. Vor să treacă Dunărea înot. Martor al plecării celor doi, Lalilu ia decizia vieții lui.
Articole Toate articolele
Despre noi
Istoria Filmului Românesc este un proiect al Asociaţiei Kinofest.
Acest site este în acest moment in varianta beta, urmând a fi dezvoltat.
Pe site sunt şi articole audio, în prezent sunt  20, la IFR: 1897-1916 şi 1917-1930.

Manager proiect: Valentin Partenie