site în construcție
  • Castelanii (1966)

    Castelanii (1966)

    Putem spune fără dubii că motto-ul filmului este: ’’Ca sa te folosești de puterea cuiva trebuie să-i cunoști slăbiciunile’’, așa spunea Manole, unul din personajele sale.
    “Castelanii” este o comedie atipică, adaptare după piesa de teatru ’’Nunta la castel’’ de Suto Andraș. Filmul intră la categoria comedie populară (așa i se spunea în epocă).
    Este despre viața unor țărani colectiviști, care lucrează împreună, vând ce produc la piață, iar unii dintre aceștia, președintele Mădăraș și contabilul Golovici sunt mai avantajați decât ceilalți.
    Țăranii, pe lângă produsele comune, vând și produse mai neobișnuite: broaște, cobai, pălării, coșuri, covoare, fluiere, bastoane, măgăruși de lemn, animale împăiate, etc. Contabilul Golovici este personajul descurcăreț, corupt și slugarnic care manevrează totul și pe toți. Acțiunea filmului se desfășoară undeva la țară, în Ardeal. Aici vine noul inginer agronom, omul cel nou, cu idei moderne de agricultură. El vrea să desece balta satului și acel teren să devină arabil. Președintele C.A.P-ului și Golovici se opun cu înverșunare. Ulterior are loc un control trimis de organele „de sus”. Manole, specialistul a venit de la București pentru a constata dacă balta întrunește condițiile necesare unui monument al naturii sau dacă aceasta poate fi asanată. După control cei doi sunt demiși. La final câștigă binele comun, oamenii serioși și muncitori. (Binele învinge!).
    ’’Castelanii’’ se bazează pe comicul de caracter, de situație, pe jocul actoricesc, care în general este bun. Excepții fac Marcel Anghelescu, Colea Răutu și Vasilica Tastaman, cu roluri de excepție.
    Filmul surprinde spectatorii de multe ori prin umor. Și chiar dacă e un film de propagandă, ce promovează ’’omul nou’’ și corectitudinea, acesta este un film comic. Surpinzătoare este și scena de la biserică, când bețivanul interpretat de Colea Răutu se jură că nu mai bea un an întreg. Sau mesajele nostime scrise pe plăcuțe de atenționare: Ocrotiți broaștele, ele cânta noaptea în cor! Ori, În atenția topitorilor de cânepă, folosirea băltii interzisă! Expresii ca: „Golo, Golo, Golovici, ai urchile foarte mici, cine te iubește, ghici?”, animă atmosfera. Filmul are și un moment erotic reușit, între inginerul agronom și Irina, fata gazdei acestuia, când cei doi se sărută într-o seră, pe ploaie. Făcut probabil cu intenție educativă (situație des întâlnită în aceea perioadă, mă refer la filmele documentare sau de protecția muncii) ’’Castelanii’’ este însă mai mult de atât.
    Închei această prezentare cu o expresie din film: ’’Dacă nu e posibil ce vrem, atunci să vrem ce este posibil!’’

    autor: Valentin Partenie
Articole Toate articolele
Despre noi
Istoria Filmului Românesc este un proiect al Asociaţiei Kinofest.
Acest site este în acest moment in varianta beta, urmând a fi dezvoltat.
Pe site sunt şi articole audio, în prezent sunt  20, la IFR: 1897-1916 şi 1917-1930.

Manager proiect: Valentin Partenie