site în construcție
  1. Nume film începând cu litera:
  2. a
  3. b
  4. c
  5. d
  6. e
  7. f
  8. g
  9. h
  10. i
  11. j
  12. k
  13. l
  14. m
  15. n
  16. o
  17. p
  18. q
  19. r
  20. s
  21. t
  22. u
  23. v
  24. w
  25. x
  26. y
  27. z
  • Țigăncușa de la iatac Țigăncușa de la iatac (1923)
    Aventură, Comedie, Dramă
    La baza filmului a stat nuvela cu titlu omonim de Radu Rosetti, scenarizată de Victor Beldiman. Intriga era țesută pe povestea de dragoste dintre un boier și o fată de țigan, acțiunea fiind plasată la mijlocul veacului al XIX-lea și aducând în prim-plan moravuri și obiceiuri ale  boierilior români de pe la 1850, viața grea a țiganilor pe moșiile acestora. Față de sursa literară, filmul introduce înspre final câteva peripeții spectaculoase, în pregătirea happy-end-ului, inexistent în nuvela de inspirație.- Călin Căliman
  • Ecaterina Teodoroiu (Eroina se la Jiu) Ecaterina Teodoroiu (Eroina se la Jiu) (1931)
    Istoric
    Ecaterina Teodoroiu (Eroina se la Jiu) de Ion Niculescu-Brună a avut premiera în 8 ianuarie 1931, la cinematograful bucureștean „Femina”, în cadrul unei „reprezentații de gală”, în prezența  întregii familii regale, a guvernului, a corpului diplomatic, a înalților demnitari ai statului.
  • Escadrila albă Escadrila albă (1944)
    Sinopsis 
    Film de război, cumva sentimental și vag feminist, după o idee de Vera (Elena?) Zucotti Borea. Inspirat din activitatea escadrilelor sanitare, pilotate în exclusivitate de femei infirmiere pe frontul din Rusia al celui de-al doilea război mondial. Titlul filmului și elemente epice din scenele de front sunt luate din cartea corespondentului de război, scriitorul George Axinteanu. – Bujor T. Râpeanu (”Filmat în România”, 2004, Ed. Fundației Pro)
  • Erupția Erupția (1957)
    Dramă, Aventură, Istoric
    Erupția n-a constituit  o premisă foarte ofertantă, fiind puternic marcat de semnele și clișeele epocii, „omul nou” stătea în centrul narațiunii cinematografice, și principalul mobil al acțiunilor sale era „hei- rup”-ul. N-are niciun rost să rememorăm datele subiectului. Concesiile ajungeau până la alcătuirea distribuției, unul dintre principalele roluri feminine fiind rezervat „legendarei” Lica Gheorghiu (ea însăși – ca fiică a liderului comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej –  un semn al timpului).
  • E pericoloso sporgersi E pericoloso sporgersi (1995)
    Comedie, Dramă, Aventură
    Sinopsis
    Într-un orășel de provincie unde, în 1989, frustrarea politică se îmbină cu cea erotică, o elevă, un actor și un soldat trăiesc obsesia evadării din orășelul ca o cazarmă, în țara somnolentă ca un orășel de provincie ce seamănă cu o cazarmă. Cei trei se caută mereu, și mereu se pierd unii de alții. – Tudor Caranfil (”Dicționar universal de filme”, 2008, Ed. Litera, pag. 260)
  • Eminescu versus Eminem Eminescu versus Eminem (2005)
    Comedie
    Sinopsis
    Trei studenti la Regie discuta si cauta surse pentru a face un lung metraj. Discutia lor atinge si filmele realizate de altii.
Articole Toate articolele
Despre noi
Istoria Filmului Românesc este un proiect al Asociaţiei Kinofest.
Acest site este în acest moment in varianta beta, urmând a fi dezvoltat.
Pe site sunt şi articole audio, în prezent sunt  20, la IFR: 1897-1916 şi 1917-1930.

Manager proiect: Valentin Partenie