site în construcție
  1. Nume film începând cu litera:
  2. a
  3. b
  4. c
  5. d
  6. e
  7. f
  8. g
  9. h
  10. i
  11. j
  12. k
  13. l
  14. m
  15. n
  16. o
  17. p
  18. q
  19. r
  20. s
  21. t
  22. u
  23. v
  24. w
  25. x
  26. y
  27. z
  • Războiul 1877–1878, româno – turc Războiul 1877–1878, româno – turc (1911)
    Istoric, Război
    Mediu metraj. Reconstituirea războiului româno-turc 1877–1878. Anunţurile din presă vorbesc despre prezentarea unei prime părţi, dintr-un film de 2000 metri.
    Prima parte avea 600 metri şi conform anunţurilor din presă conţinea: Trecerea Dunării -Lupta de la Băileşti în jurul Vidinului - Moartea Maiorului Sonţu şi a căpitanului Valter Mărăcineanu.
  • Răzbunarea Răzbunarea (1913)
    Dramă
    Drama rurala, adaptare dupa piesa lui Ion Luca Caragiale, "Napasta".
    Filmul s-a numit initial "Pacostea", dar a fost prezentat cu titlul "Razbunarea", la data de 24 iunie 1913, la Cinema "Clasic" din Bucuresti.
    Filmul s-a pierdut.
  • Remușcarea Remușcarea (1913)
    Film realizat în 1913 de către compania de teatru a Marioarei Voiculescu. Filmul s-a pierdut.
    Nu se cunosc date despre premiera filmului.
  • Răsună valea Răsună valea (1949)
    Dramă, Aventură
    Performanța specială a acestui film era aceea că, pentru prima oară, actorii părăseau platourile și scena, venind să filmeze pe un șantier, în vârful munților, printre stânci, buldozere și explozii adevărate, și – tot pentru prima dată – muncitorii și brigadierii de pe un șantier național  deveneau interpreți de film, jucându-și propriul rol, alături de actorii profesioniști.
  • Răsare soarele Răsare soarele (1954)
    Dramă, Istoric
    Sinopsis
    Continuarea filmului ”Nepoții gornistului”. Frescă istorico-politică a perioadei iunie 1942 (intrarea României în războiul antisovietic) și august 1944 (intrarea trupelor sovietice în București), având în centrul acțiunii lupta clandestină a comuniștilor. Înfruntarea dintre familia de muncitori revoluționari Dorobanțu și familia Racoviceanu, capitaliști reacționari și colaboraționiști, atinge acum apogeul. – Bujor T. Râpeanu (”Filmat în România”, 2004, Ed. Fundației Pro)
  • Răpirea fecioarelor Răpirea fecioarelor (1968)
    Aventură, Istoric

    Film de aventuri pe fundalul istoric al sfârșitului secolului al XVIII-lea, în epoca fanariotă.
    Printr-o tacită înţelegere cu doamna Haricleea (Olga Tudorache), care doreşte să-şi îndeparteze soţul de la tron, bandele lui Pazvanoglu (George Constantin), paşa de Vidin, atacă fară milă satele, răpind fete. Haricleea îşi trimite fiul la adapost, la o mănăstire, dar haiducii lui Amza (Emanoil Petruţ) îl răpesc, pentru a-l da în schimbul încetării jafurilor. În timp ce haiducii urmăresc un boier, care vrea să fugă din ţară cu averea, Pazvanoglu atacă din nou. La rândul lor, haiducii, ajutaţi de Anita (Marga Barbu), pătrund în palatul paşei şi eliberează fetele. În haosul creat, fiul Haricleei este ucis.
  • Reconstituirea Reconstituirea (1970)
    Dramă
    Sinopsis:
    Farsă tragică: strădania aberantă de a obține în fața aparatului de filmat, în scopuri ”educative”, o reconstituire a bătăii dintre doi adolescenți prieteni – condiție pentru eliberarea lor imediată – duce la moartea accidentală a unuia dintre protagoniști, situație ignorată de autori ei morali, dar nu și de mulțimea supraexcitată, cu reacții primitive, care se întoarce de la un meci de fotbal desfășurat în apropiere. – Bujor T. Râpeanu (”Filmat în România”, 2005, Ed. Fundației Pro)
Articole Toate articolele
Despre noi
Istoria Filmului Românesc este un proiect al Asociaţiei Kinofest.
Acest site este în acest moment in varianta beta, urmând a fi dezvoltat.
Pe site sunt şi articole audio, în prezent sunt  20, la IFR: 1897-1916 şi 1917-1930.

Manager proiect: Valentin Partenie