-
Răsare soarele (1954)
Dramă, Istoric
Sinopsis
Continuarea filmului ”Nepoții gornistului”. Frescă istorico-politică a perioadei iunie 1942 (intrarea României în războiul antisovietic) și august 1944 (intrarea trupelor sovietice în București), având în centrul acțiunii lupta clandestină a comuniștilor. Înfruntarea dintre familia de muncitori revoluționari Dorobanțu și familia Racoviceanu, capitaliști reacționari și colaboraționiști, atinge acum apogeul. – Bujor T. Râpeanu (”Filmat în România”, 2004, Ed. Fundației Pro)
-
Alarmă în munţi (1955)
Război, Dramă
Film de propagandă.
Spioni trimişi de puteri străine trec graniţa ilegal în România. Grănicerii se confruntă cu spioni paraşutaţi în România pentru a recupera şi duce în străinatate documentele secrete ale unui combinat forestier. Granicerii îi vor prinde după lupte grele.
-
Blanca (1955)
Aventură, Dramă
Scurtmetraj
Adaptare după "Făt frumos din tei" și Povestea Teiului" de Mihai Eminescu.
-
Directorul nostru (1955)
Comedie, Acţiune
Sinopsis
Comedie satirică, atacând frontal birocrația sistemului anchilozat, aberant și parazitar, într-una din ipostazele lui caracteristice: teama de a fi dat în vileag de către oamenii simpli, cu reacții neașteptate. – Bujor T. Râpeanu (”Filmat în România”, 2004, Ed. Fundației Pro)
-
Afacerea Protar (1956)
Comedie, Aventură
Sinopsis:
Comedie de moravuri din lumea afacerilor și a presei burgheze interbelice, în care este implicat un savant și admiratoarea sa, o studentă. Toate acestea pentru obtinerea de fonduri pentru Fundatia Protar.
Scenariul este o adaptare a dramei Ultima oră a lui Mihail Sebastian.
Filmul este primul lungmetraj românesc de ficțiune prezentat la Festivalul de Film Cannes 1956.
-
Citadela sfărâmată (1956)
Dramă
Ecranizare după piesa cu acelaşi titlu de Horia Lovinescu
Film cu acţiunea plastă în România postbelică şi vorbind despre apusul une lumi-rămâne prin actori şi portrete tragi comice ale unor "dezmoşteniţi ai sorţii".-Călin Căliman
-
Mândrie (1956)
Dramă
Sinopsis
Andrei, un tânar inginer venit de la o specializare din U.R.S.S., doreşte să aplice nişte inovaţii tehnologice la combinatul siderurgic unde lucrează. Liviu, şeful sau ierarhic, se opune. Acesta este fratele logodnicei sale, fapt ce ameninţă legătura dintre cei doi tineri.
’’Intre... citeste tot
Acest site este în acest moment in varianta beta, urmând a fi dezvoltat.
Pe site sunt şi articole audio, în prezent sunt 20, la IFR: 1897-1916 şi 1917-1930.
Manager proiect: Valentin Partenie