-
Bing-Bang (1935)
Comedie, Muzical
Sinopsis:
Comedie dulce-amară despre doi șomeri bucureșteni care în final câștigă la loterie lozul cel mare. – Bujor T. Râpeanu (”Filmat în România”, 2004, Ed. Fundației Pro)
-
Doamna de la etajul II (1937)
Comedie
Lungmetraj - comedie muzicală.
În presa din anul 1937 filmul este prezentat ca o "comedie muzicală". cronicile laudative vorbesc de un "vodevil cu multă aplecare spre farsă", în care trecerea de la text la muzică se face cu mult firesc. Cronicile critice sublinează că "acţiunea filmului este prea simplă" (...) şi "scenariu este lamentabil".
Mary Don joacă rolul unei "străine", Mihai Popescu e "un tânăr funcţionar îndrăgostit de vecină de la etajul doi", Vasiliu -Birlic e "un director de minister credul şi afemeiat", Mişu Fotino un "artistocrat ratat", Aura Fotino o "menajeră" şi Jeana Costea e o "artistă de la teatrul particular".
Dezolat de faptul că "Doamna de la etajul II" nu răspunde iubirii sale, tânărul erou al filmului se duce la cabaret să-şi înece amarul. Cherchelit, eroul se întoarce acasă, utilizând o cotigă de lăptar cu un cal. şi nimereşte îmbrăcat în cada de baie, o cadă asemanătoare cu cea de la etajul II.
Totul se termină până la urmă cu bine, străina "stabilindu-se în tară de dragul tânărului funcţionar", care va face carieră speculând slăbiciunile directorului său.
-
O noapte de pomină (1939)
Comedie
Protagonistul intrigii este un mic funcționar de bancă, Mitică Dumitrescu (George Timică), care adună – după trei decenii de muncă și sacrificii – o sumă frumușică, banii necesari pentru a-și cumpăra o căsuță a lui, cu cerdac, „o casă mică, cu ghivece în față, cu coteț de porumbei, și un câine ciobănesc pe care să-l cheme Samson”, cam acesta este visul lui, căsuța făcută „din țigările pe care nu le-a fumat,...din biletele de tramvai cu care n-a mers,...din aperitivele pe care nu le-a băut”. În ziua hotărâtă pentru semnarea contractului de cumpărare, la avocat, eroul nostru o cunoaște, în sala de așteptare, pe Lulu (Dina Cocea), o tânără căreia apucă să-i împărtășească visul său.
-
Poveste tristă (1939)
Dramă, Aventură, Romantic
Sinopsis
Soarta unor tineri de la țară care își începuseră viața sub semnul dragostei și seninătății bucolice este grav afectată de neșansă; ei sfârșesc traumatizați de o experiență dureroasă în mediul interlop bucureștean. – Bujor T. Râpeanu (”Filmat în România”, 2004, Ed. Fundației Pro)
-
Se aprind făcliile (1939)
Dramă, Romantic
Sinopsis
Melodramă familială de salon în lumea marii burghezii românești a anilor ’30, având în centrul acțiunii mariajul dintre un tânăr superficial și egoist și o femeie cultă și sensibilă, care – înșelată – se sinucide pentru a nu sta în calea fericirii celui iubit. – Bujor T. Râpeanu (”Filmat în România”, 2004, Ed. Fundației Pro)
-
Ziua cumpătării (1942)
Documentar
Schiță cinematografică comandată de Ministerul Propagandei Naționale, în perspectiva sensibilizării populației față de inițiativa guvernamentală de combatere a risipei și instituirea, la 22/02/1942, a unei ”Zile a cumpătării”. – Bujor T. Râpeanu (”Filmat în România”, 2004, Ed. Fundației Pro)
-
O noapte furtunoasă (1943)
Comedie, Aventură, Dramă, Istoric
Sinopsis:
Întorcându-se de la grădina Iunion, unde și-a scos în lume soția și cumnata, jupân Dumitrache remarcă un ”scârța, scârța pe hârtie” care s-a luat după ei prin mahalale. Veste care-l pune la grea încercare pe Chiriac, strașnic apărător al ”onoarei de familist” a patronului, cât pe ce să încurce visele de căpătuială ale Ziței. - Tudor Caranfil (”Dicționar universal de filme”, 2008, Ed. Litera, pag. 645)
’’Intre... citeste tot
Acest site este în acest moment in varianta beta, urmând a fi dezvoltat.
Pe site sunt şi articole audio, în prezent sunt 20, la IFR: 1897-1916 şi 1917-1930.
Manager proiect: Valentin Partenie