site în construcție
 1. Nume film începând cu litera:
 2. a
 3. b
 4. c
 5. d
 6. e
 7. f
 8. g
 9. h
 10. i
 11. j
 12. k
 13. l
 14. m
 15. n
 16. o
 17. p
 18. q
 19. r
 20. s
 21. t
 22. u
 23. v
 24. w
 25. x
 26. y
 27. z
 • Escadrila albă Escadrila albă (1944)
  Sinopsis 
  Film de război, cumva sentimental și vag feminist, după o idee de Vera (Elena?) Zucotti Borea. Inspirat din activitatea escadrilelor sanitare, pilotate în exclusivitate de femei infirmiere pe frontul din Rusia al celui de-al doilea război mondial. Titlul filmului și elemente epice din scenele de front sunt luate din cartea corespondentului de război, scriitorul George Axinteanu. – Bujor T. Râpeanu (”Filmat în România”, 2004, Ed. Fundației Pro)
 • Cetatea Fermecată Cetatea Fermecată (1945)
  Fantastic, Aventură
  Sinopsis
  Povestea a doi fraţi, Ocheșel și Bălăior, care pornesc în căutarea Cetăţii Fermecate.
 • Visul unei nopți de iarnă Visul unei nopți de iarnă (1946)
  Comedie, Romantic
  Sinopsis:
  Comedie lirică cu elemente melodramatice și final fericit despre dragostea platonică a unei tinere vânzătoare de magazin de bijuterii pentru un scriitor la modă. – Bujor T. Râpeanu (”Filmat în România”, 2004, Ed. Fundației Pro)
 • Răsună valea Răsună valea (1949)
  Dramă, Aventură
  Performanța specială a acestui film era aceea că, pentru prima oară, actorii părăseau platourile și scena, venind să filmeze pe un șantier, în vârful munților, printre stânci, buldozere și explozii adevărate, și – tot pentru prima dată – muncitorii și brigadierii de pe un șantier național  deveneau interpreți de film, jucându-și propriul rol, alături de actorii profesioniști.
 • Scrisoarea lui Ion Marin către „Scânteia” Scrisoarea lui Ion Marin către „Scânteia” (1949)
  Documentar, Dramă
  Filmul regizorului Victor Iliu și al operatorului Ovidiu Gologan,  tocmai prin înfățișarea veridică a realității timpului, rămâne, peste decenii, un document prețios despre mentalitatea, anomaliile și aberațiile unei epoci social-politice revolute: eram în anii colectivizărilor forțate, cu „chiaburi odioși” și țărani „mijlocași” nehotărâți, care-și încredințau nedumeririle „organului  central”.-Călin Căliman
 • Bulevardul 'Fluiera Vântu' Bulevardul 'Fluiera Vântu' (1950)
  Comedie, Aventură
   Sinopsis
  Satiră politică care demască, în contextul unipartitismului comunist și al alegerilor proprii sistemului, farsa aranjamentelor electorale “burghezo-moșierești” din perioada antebelică, într-un mic orășel de provincie. – Bujor T. Râpeanu (”Filmat în România”, 2004, Ed. Fundației Pro)
 • Ãn sat la noi Ãn sat la noi (1951)
  Dramă, Istoric
  Sinopsis
  DramÄ ruralÄ (optimistÄ, de âactualitateâ): conduÈi de cÄtre comuniÈti pe calea lichidÄrii exploatÄrii la sate Èi cooperativizÄrii, ÈÄranii sÄraci mijlocaÈi demascÄ uneltirile chiaburilor Èi ale cozilor lor de topor, îi pedepsesc pe cei care, în lupta de clasÄ, nu se dau înapoi nici chiar de la crimÄ. â Bujor T. Râpeanu (âFilmat în Româniaâ, 2004, Ed. FundaÈiei Pro)
Articole Toate articolele
Despre noi
Istoria Filmului Românesc este un proiect al Asociaţiei Kinofest.
Acest site este în acest moment in varianta beta, urmând a fi dezvoltat.
Pe site sunt şi articole audio, în prezent sunt  20, la IFR: 1897-1916 şi 1917-1930.

Manager proiect: Valentin Partenie