-
Escadrila albă (1944)
Sinopsis
Film de război, cumva sentimental și vag feminist, după o idee de Vera (Elena?) Zucotti Borea. Inspirat din activitatea escadrilelor sanitare, pilotate în exclusivitate de femei infirmiere pe frontul din Rusia al celui de-al doilea război mondial. Titlul filmului și elemente epice din scenele de front sunt luate din cartea corespondentului de război, scriitorul George Axinteanu. – Bujor T. Râpeanu (”Filmat în România”, 2004, Ed. Fundației Pro)
-
Cetatea Fermecată (1945)
Fantastic, Aventură
Sinopsis
Povestea a doi fraţi, Ocheșel și Bălăior, care pornesc în căutarea Cetăţii Fermecate.
-
Visul unei nopți de iarnă (1946)
Comedie, Romantic
Sinopsis:
Comedie lirică cu elemente melodramatice și final fericit despre dragostea platonică a unei tinere vânzătoare de magazin de bijuterii pentru un scriitor la modă. – Bujor T. Râpeanu (”Filmat în România”, 2004, Ed. Fundației Pro)
-
Răsună valea (1949)
Dramă, Aventură
Performanța specială a acestui film era aceea că, pentru prima oară, actorii părăseau platourile și scena, venind să filmeze pe un șantier, în vârful munților, printre stânci, buldozere și explozii adevărate, și – tot pentru prima dată – muncitorii și brigadierii de pe un șantier național deveneau interpreți de film, jucându-și propriul rol, alături de actorii profesioniști.
-
Scrisoarea lui Ion Marin către „Scânteia” (1949)
Documentar, Dramă
Filmul regizorului Victor Iliu și al operatorului Ovidiu Gologan, tocmai prin înfățișarea veridică a realității timpului, rămâne, peste decenii, un document prețios despre mentalitatea, anomaliile și aberațiile unei epoci social-politice revolute: eram în anii colectivizărilor forțate, cu „chiaburi odioși” și țărani „mijlocași” nehotărâți, care-și încredințau nedumeririle „organului central”.-Călin Căliman
-
Bulevardul 'Fluiera Vântu' (1950)
Comedie, Aventură
Sinopsis
Satiră politică care demască, în contextul unipartitismului comunist și al alegerilor proprii sistemului, farsa aranjamentelor electorale “burghezo-moșierești” din perioada antebelică, într-un mic orășel de provincie. – Bujor T. Râpeanu (”Filmat în România”, 2004, Ed. Fundației Pro)
-
Ãn sat la noi (1951)
Dramă, Istoric
Sinopsis
DramÄ ruralÄ (optimistÄ, de âactualitateâ): conduÈi de cÄtre comuniÈti pe calea lichidÄrii exploatÄrii la sate Èi cooperativizÄrii, ÈÄranii sÄraci mijlocaÈi demascÄ uneltirile chiaburilor Èi ale cozilor lor de topor, îi pedepsesc pe cei care, în lupta de clasÄ, nu se dau înapoi nici chiar de la crimÄ. â Bujor T. Râpeanu (âFilmat în Româniaâ, 2004, Ed. FundaÈiei Pro)
’’Intre... citeste tot
Acest site este în acest moment in varianta beta, urmând a fi dezvoltat.
Pe site sunt şi articole audio, în prezent sunt 20, la IFR: 1897-1916 şi 1917-1930.
Manager proiect: Valentin Partenie