-
Post Restant (1961)
Comedie
Sinopsis
Filmul prezintă povestea a doi ingineri: Puiu un tânăr foarte timid şi Dan un tânăr cu numeroase cuceriri amoroase.
Cei doi primesc de la Liliana o scrisoare adresată fostului locatar al apartamentului. Puiu răspunde acestei scrisori, deşi nu are nici o idee cum arată persoana destinatară. Prin intermediul scrisorilor între cei doi ia naştere o dragoste sinceră, dar în momentul în care trebuie să se intâlnească cu Liliana, Puiu îl prezintă pe Dan ca fiind autorul scrisorilor.
-
Poveste sentimentală (1962)
Dramă, Romantic
Sinopsis
Acțiunea se petrece în anii 1947-1948 în mediul medical bucureștean și într-un sat din Deltă în care eroul hotărăște să-și exercite profesia și să-și cultive morala inflexibilă în lupta cu compromisurile, cu mizeria și cu boala, sacrificând confortul, bunăstarea familială și femeia iubită, care nu rezistă acestei încercări. – Bujor T. Râpeanu (”Filmat în România”, 2004, Ed. Fundației Pro)
-
Pași spre lună (1964)
Comedie, Fantastic, Dramă
’’Pași spre lună’’ este un film românesc științifico-fantastic, o comedie absurdă, film alb/negru, un poem universal, o scurtă istorie de data aceasta nedesenată. Narațiunea filmului se bazează de fapt pe un pretext. Cade curentul în aeroport, înainte de îmbarcarea pasagerilor pentru călătoria pe lună, iar personajul principal visează sau își imaginează o serie de momente marcante ale omenirii.
-
Pași spre lună (1964)
Comedie, Fantastic, Dramă
Pași spre lună’’ este un film românesc științifico-fantastic, o comedie absurdă, film alb/negru, un poem universal, o scurtă istorie de data aceasta nedesenată. Narațiunea filmului se bazează de fapt pe un pretext.
Cade curentul în aeroport, înainte de îmbarcarea pasagerilor pentru călătoria pe lună, iar personajul principal visează sau își imaginează o serie de momente marcante ale omenirii
-
Pădurea spânzuratilor (1964)
Dramă, Război, Istoric
În timpul primului război mondial, Apostol Bologa, se înrolează voluntar pe front, pentru a-i dovedi dragostea logodnicei sale, Marta. Pe frontul din Galiţia, este decorat şi avansat la gradul de locotenent, apoi face parte din Curtea marţiala, unde îl condamnă, cu toată covingerea, la moarte prin spânzurare, pe sublocotenentul ceh Svoboda.
După execuţie şi după ce află motivele pentru care Svoboda încercase să dezerteze începe să aibă mustrări de conştiinţă, apoi se hotăraşte să dezerteze, este rănit şi internat în spital. Îndragostit de unguroaica Ilona, fiica groparului Vidor, în casa căruia este încărtiruit, Bologa rupe în timpul concediului de convalescenţă logodna cu Marta. La scurt timp după reîntoarcerea la unitate, este chemat din nou la Curtea marţială. Bologa nu mai poate suporta gândul de a fi complice la condamnarea unor oameni nevinovaţi şi hotărăşte să dezerteze. Este prins, condamnat şi spânzurat
-
Politețe (1966)
Documentar
Scurtmetraj - Documentar
Evenimentele sunt fimate și sunt urmărite cronologic, până la încăierarea sângeroasă şi lovitura de cuțit.
"Investigația lui Iacob operează în lărgime și la suprafată, cu câteva punctări sau, mai bine zis, puneri la punct în sens moral. Faptele, cazurile, întâmplările denuntaţe nu sunt de însemnătate egală, ele merg de la lipsa de armonie și de cuvenită eleganță în interpretarea unui dans la modă, sau de la infracțiuni de ordinul amendei de 5 lei pentru traversarea nereglementară a străzii, până la scandalul public, până la încăierarea sângeroasă, până la lovitura de cuțit. De aceea, filmul are mai mult înfăţişarea unei miscellanee de aspecte etice, de cronică, şi mai puțin valoarea unei analize de fond. Totuși, cu sarcasm sau numai cu umor, Iacob obţine efecte viabile vizând moravuri uneori tipice pentru sub-viața despre care vorbeam : egoismul, nepăsarea față de concetăţeni, datul din coate"; „imobilismul" exasperant al birocraților; spiritul de gâlceavă, mahalagismul; superficialitatea şi lipsa de răspundere etc.” (Florian Potra, vol "Experiență și speranță")
-
Procesul alb (1966)
Dramă, Istoric
Sinopsis
Dramă, film reconstituire: la procesul intentat în anii ’50 celui care l-a asasinat pe unul dintre conducătorii rezistenței comuniste abia eliberat din închisoare, se reconsituie, printr-o serie de succesive flash-back-uri, imaginea social-politică a primelor luni de după 23 august 1944. – Bujor T. Râpeanu (”Filmat în România”, 2004, Ed. Fundației Pro)
’’Intre... citeste tot
Acest site este în acest moment in varianta beta, urmând a fi dezvoltat.
Pe site sunt şi articole audio, în prezent sunt 20, la IFR: 1897-1916 şi 1917-1930.
Manager proiect: Valentin Partenie