site în construcție
 1. Nume film începând cu litera:
 2. a
 3. b
 4. c
 5. d
 6. e
 7. f
 8. g
 9. h
 10. i
 11. j
 12. k
 13. l
 14. m
 15. n
 16. o
 17. p
 18. q
 19. r
 20. s
 21. t
 22. u
 23. v
 24. w
 25. x
 26. y
 27. z
 • Drumul iertării Drumul iertării (1927)
  Dramă, Acţiune
  Versiune pentru România a unui film francez cu acțiune în Franța și în alte țări, conceput astfel încât de la țară la țară să se poată adăuga un episod localizat în zona respectivă, filmat cu regizor, operator și interpreți la fața locului. – Bujor T. Râpeanu (”Filmat în România”, 2004, Ed. Fundației Pro)
 • Drăguș, viața unui sat românesc Drăguș, viața unui sat românesc (1930)
  Documentar
  Documentar de importanță majoră în istoria cinematografiei naționale, Drăguș, viața unui sat românesc, un exemplu precoce de implicare a filmului în cercetarea sociologică, etnologică și antropologică.. Inițiatorul filmului – și al unei întregi serii de pelicule prilejuite de cercetări sociologice – a fost profesorul Dimitrie Gusti (1880-1955), fondatorul Institutului Social Român, personalitate de faimă mondială în domeniu.
 • Doamna de la etajul II Doamna de la etajul II (1937)
  Comedie
  Lungmetraj - comedie muzicală.
  În presa din anul 1937 filmul este prezentat ca o "comedie muzicală". cronicile laudative vorbesc de un "vodevil cu multă aplecare spre farsă", în care trecerea de la text la muzică se face cu mult firesc. Cronicile critice sublinează că "acţiunea filmului este prea simplă" (...) şi "scenariu este lamentabil".
  Mary Don joacă rolul unei "străine", Mihai Popescu e "un tânăr funcţionar îndrăgostit de vecină de la etajul doi", Vasiliu -Birlic e "un director de minister credul şi afemeiat", Mişu Fotino un "artistocrat ratat", Aura Fotino o "menajeră" şi Jeana Costea e o "artistă de la teatrul particular".
  Dezolat de faptul că "Doamna de la etajul II" nu răspunde iubirii sale, tânărul erou al filmului se duce la cabaret să-şi înece amarul. Cherchelit, eroul se întoarce acasă, utilizând o cotigă de lăptar cu un cal. şi nimereşte îmbrăcat în cada de baie, o cadă asemanătoare cu cea de la etajul II.
  Totul se termină până la urmă cu bine, străina "stabilindu-se în tară de dragul tânărului funcţionar", care va face carieră speculând slăbiciunile directorului său.
 • Desfășurarea Desfășurarea (1954)
  Dramă, Istoric
  Sinopsis
  Ilie Barbu care a trudit din greu pe moşie, vede în “colectivizare” drumul spre fericire. Degeaba se împotrivesc chiaburii! Planurile lor vor fi dejucate.
 • Directorul nostru Directorul nostru (1955)
  Comedie, Acţiune
  Sinopsis
  Comedie satirică, atacând frontal birocrația sistemului anchilozat, aberant și parazitar, într-una din ipostazele lui caracteristice: teama de a fi dat în vileag de către oamenii simpli, cu reacții neașteptate. – Bujor T. Râpeanu (”Filmat în România”, 2004, Ed. Fundației Pro)
 • Dincolo de brazi Dincolo de brazi (1957)
  Acţiune, Dramă
  Aflat de patru ani pe front fără a fi primit vreo permisie, soldatul Oprea are ocazia, cu prilejul unui transport dubios ordonat de neomenosul sau comandant, să se remarce.
 • Darclée Darclée (1961)
  Dramă
  Sinopsis
  Film realizat în 1960, după viața cântăreţei Haricleea Darclée.
  Proaspăt ieșită din pension, singurul lucru pe care eroina și-l dorea era să ia lectii de canto și să apară pe scenă.
   
Articole Toate articolele
Despre noi
Istoria Filmului Românesc este un proiect al Asociaţiei Kinofest.
Acest site este în acest moment in varianta beta, urmând a fi dezvoltat.
Pe site sunt şi articole audio, în prezent sunt  20, la IFR: 1897-1916 şi 1917-1930.

Manager proiect: Valentin Partenie