site în construcție
  • Doamna de la etajul II

    Doamna de la etajul II (1937)

    Comedie
    Regia: Dezideriu Major
    Scenariu: Helene Douboque
    Actori principali: Mary Don, Mihai Popescu, Grigore Birlic Vasiliu, Mişu Fotino, Aura Fotino, Puiu Anastasiad, Jeana Costa, Vévé Cigalia, Titi Botey, diseuruk Mircea, Petrică Moţoi, Maria Wauwrina, Anca Balaban, celia grig
    Imagine: Louis Behrend
    Muzica: Max Halm
    Montaj: Louis Bognard
    Anul aparitiei: 1937
    Lungmetraj - comedie muzicală.
    În presa din anul 1937 filmul este prezentat ca o "comedie muzicală". cronicile laudative vorbesc de un "vodevil cu multă aplecare spre farsă", în care trecerea de la text la muzică se face cu mult firesc. Cronicile critice sublinează că "acţiunea filmului este prea simplă" (...) şi "scenariu este lamentabil".
    Mary Don joacă rolul unei "străine", Mihai Popescu e "un tânăr funcţionar îndrăgostit de vecină de la etajul doi", Vasiliu -Birlic e "un director de minister credul şi afemeiat", Mişu Fotino un "artistocrat ratat", Aura Fotino o "menajeră" şi Jeana Costea e o "artistă de la teatrul particular".
    Dezolat de faptul că "Doamna de la etajul II" nu răspunde iubirii sale, tânărul erou al filmului se duce la cabaret să-şi înece amarul. Cherchelit, eroul se întoarce acasă, utilizând o cotigă de lăptar cu un cal. şi nimereşte îmbrăcat în cada de baie, o cadă asemanătoare cu cea de la etajul II.
    Totul se termină până la urmă cu bine, străina "stabilindu-se în tară de dragul tânărului funcţionar", care va face carieră speculând slăbiciunile directorului său.
    Filmul are câteva intervenţii muzicale importante, piesa "Ciocârlia" în interpretarea tarafului Petrică Moţoi dar şi câteva şlagăre care le cântă nu numai "diseurul Mircea" sau Titi Botez ci şi Mary Don.
    Productie:
    Diva-Film
Articole Toate articolele
Despre noi
Istoria Filmului Românesc este un proiect al Asociaţiei Kinofest.
Acest site este în acest moment in varianta beta, urmând a fi dezvoltat.
Pe site sunt şi articole audio, în prezent sunt  20, la IFR: 1897-1916 şi 1917-1930.

Manager proiect: Valentin Partenie