site în construcție
 • Pola Illéry

  Pola Illéry

  Data nașterii: 15-10-1908
  Data decesului: 15-02-2012

  A fost o actriță de film lansată în film cu numele Paula Iliescu, ulterior devine Pola Illéry.


  În anul 1927 revista Cinema împreună cu Societatea vieneză Sascha Film, care vroia să lanseze filmul Citadela de la Varşovia, organizează împreună un concurs de de fotogenie, pentru rolul principal al filmului.
  Concursul urma să desemneze trei tinere finaliste, dintre care una după probele de filmare, să fie distribuită în film. Câteva sute de aspirante au trimis fotografii, iar producătorul filmului Kolowart, selecţionase trei fete din România, printre care o tănără de 16-18 ani pe nume Paula Iliescu. Producătorul vienez se îmbolnăveşte şi proiectul este amânat. Tânăra venea aproape zilnic la redacţia revistei Cinema pentru a afla noutăti despre proiectul Citadela de la Varşovia.
  Redactorul revistei o recomandă tânărului Theodore Grinbert, un operator român de luat vederi care lucrase la Paris şi voia să filmeze la Bucureşti. Aşa a primit primul ei rol într-un film românesc. Filmul mut Apaşă fără voie (Apaşa Paulette) (1927), a fost filmat, dar nu a fost terminat.

  Pentru rolul din filmul Apaşă fără voie, Paula Iliescu a întors casa pe dos, căutând prin sertare şi dulapuri materiale textile confecţionării <<costumului de apaşă>>. A luat bluza unei mătuşe, fusta unei prietene şi <<ghetele de apaşă>> de la o servitoare(...) Şi câtă conştiinţă în jucarea rolului! Cred că nici un artist de profesiune n-ar fi interpretat personajul cu mai mult entuziasm şi inimă! Nimic nu o intimida: nici privirile mirate ale curioşilor, care se opreau pe stradă spre a privi filmarea, nici maltratările,smuciturile şi căderile prevăzute în scenariu. Mi-a aduc aminte că era o scenă în care <<apaşa>> rebuia să primescă o glastră cu flori drept în cap şi apoi să cadă <<leşinată>> pe un morman de gunoi şi de fiare vechi. Scena se filma pe un maidan, aproape de grădina Icoanei, şi glastra special preparată să se spargă uşor în capul vedetei, era aruncată de un <<asistent>> cocoţat pe un zid. Paullete se supuse fără şovăire la această tortură...Ea primi deci în cap oala plină cu pământ, în mod stoic, şi imediat căzu cu toată greutatea corpului ei-întocmai după cum cerea scenariul pe mormanul de gunoi şi tinichele. Simulând leşinul, ea rămase nemişcată până se filmă şi restul scenei...Când se ridică <<apaşa>> observarăm însă un şiroi roşu ce se prelinge pe brţul ei. Căzând pe mormanul de gunoi, o tinichea tăioasă-probabil că nu era cinefilă-o rănise. În ciuda durerii şi a sângelui care începu să curgă,<< vedeta>> rezistase până la terminarea scenei fără a se misca! -Jean Mihail (Filmul românesc de altădată, pag.159)


  La scurt timp Paula Iliescu a emigrat în Franţa unde devine Pola Illéry, după numele celebrei actriţei poloneze Pola Negri . În Franţa joacă sub direcţiunea de scenă a unor regizori importanti şi devine un star internaţional.
  În anii' 30 joacă în filmele Parada Paramount (1930) şi Televiziune (1931) pentru variantele de limbă română.

  A emirgat în S.U.A în momentul în care a izbucnit cel de-al Doilea Război Mondial unde a trait pană în anul 2012.

  Filmografie:
  Le tombeau hindou (1938)
  Le tigre du Bengale (1938)
  L'ange gardien (1934)
  La rue sans nom (1934)
  Taxi de minuit (1934)
  Au pays du soleil  (1933)
  Televiziune (1931)
  Un homme en habit  (1931)
  Parada Paramount (1930)
  Le petit chaperon rouge (1930)
  Illusions (1930)
  Under the Roofs of Paris (1930)
  Captain Fracasse (1929)
  Le désir (1928)
  Apaşă fără voie (Apaşa Paulette) (1927)
Articole Toate articolele
Despre noi
Istoria Filmului Românesc este un proiect al Asociaţiei Kinofest.
Acest site este în acest moment in varianta beta, urmând a fi dezvoltat.
Pe site sunt şi articole audio, în prezent sunt  20, la IFR: 1897-1916 şi 1917-1930.

Manager proiect: Valentin Partenie