site în construcție
 • Apaşă fără voie (Apaşa Paulette)

  Apaşă fără voie (Apaşa Paulette) (1927)

  Comedie, Aventură
  Regia: Cornel Dumitrescu, Theodore Grinbert
  Scenariu: Cornel Dumitrescu
  Actori principali: Paula Iliescu, Theodore Grinbert, Cornel Dumitrescu
  Imagine: Cornel Dumitrescu
  Anul aparitiei: 1927
  Scurtmetraj, film de amator.
  Comedie grotească, a cărui eroină este "o tânără apaşă, cu părul în dezordine, bluza pipită, fular la gât şi o fustă foarte scurtă strânsă pe corp", era supusă unor gaguri prin Bucureşti.

  Capitalul acestui film erau 350 metri pelicula negativă, expirată şi un aparat de filmare Prevault. S-au filmat 250 metri peliculă, filmarea întrerupându-se când Paula Iliescu (Pola Illéry) a plecat la Paris.
  Filmările au avut loc în Parcul Ioanid, pe străzile din jur şi pe un maidan lîngă grădina Icoanei.

  Pentru rolul din filmul Apaşă fără voie (Apaşa Paulette), Paula Iliescu a întors casa pe dos, căutând prin sertare şi dulapuri materiale textile confecţionării <<costumului de apaşă>>. A luat bluza unei mătuşe, fusta unei prietene şi <<ghetele de apaşă>> de la o servitoare(...) Şi câtă conştiinţă în jucarea rolului! Cred că nici un artist de profesiune n-ar fi interpretat personajul cu mai mult entuziasm şi inimă! Nimic nu o intimida: nici privirile mirate ale curioşilor, care se opreau pe stradă spre a privi filmarea, nici maltratările,smuciturile şi căderile prevăzute în scenariu. Mi-a aduc aminte că era o scenă în care <<apaşa>> rebuia să primescă o glastră cu flori drept în cap şi apoi să cadă <<leşinată>> pe un morman de gunoi şi de fiare vechi. Scena se filma pe un maidan, aproape de grădina Icoanei, şi glastra special preparată să se spargă uşor în capul vedetei, era aruncată de un <<asistent>> cocoţat pe un zid. Paullete se supuse fără şovăire la această tortură...Ea primi deci în cap oala plină cu pământ, în mod stoic, şi imediat căzu cu toată greutatea corpului ei-întocmai după cum cerea scenariul pe mormanul de gunoi şi tinichele. Simulând leşinul, ea rămase nemişcată până se filmă şi restul scenei...Când se ridică <<apaşa>> observarăm însă un şiroi roşu ce se prelinge pe brţul ei. Căzând pe mormanul de gunoi, o tinichea tăioasă-probabil că nu era cinefilă-o rănise. În ciuda durerii şi a sângelui care începu să curgă,<< vedeta>> rezistase până la terminarea scenei fără a se misca! -Jean Mihail (Filmul românesc de altădată, pag.159)
  Producatori:
  Cornel Dumitrescu, Theodore Grinbert
  Distribuție:
Articole Toate articolele
Despre noi
Istoria Filmului Românesc este un proiect al Asociaţiei Kinofest.
Acest site este în acest moment in varianta beta, urmând a fi dezvoltat.
Pe site sunt şi articole audio, în prezent sunt  20, la IFR: 1897-1916 şi 1917-1930.

Manager proiect: Valentin Partenie