site în construcție
 • O scrisoare pierdută

  O scrisoare pierdută (1953)

  Comedie, Aventură
  Regia: Sică Alexandrescu, Victor Iliu
  Actori principali: Alexandru Giugaru, Elvira Godeanu, Nicki Athanasiu, Marcel Anghelescu, Costache Antoniu, Radu Beligan, Ion Finteșteanu, Grigore Vasiliu Birlic, Ion Talianu, Ion Henter
  Imagine: Andrei Feher
  Muzica: Paul Constantinescu
  Scenografie: Giulio Tincu, Wilfried Siegfried
  Montaj: Aurelia Pleșa
  Sunet: Victor Cantuniari
  Costume: Wilfried Siegfried
  Anul aparitiei: 1953
  Comedie de moravuri electorale, filmarea a piesei ”O scrisoare pierdută” de la Teatrul Național București (regia Sică Alexandrescu).


  Copia de pe peliculă apărea în 1953, după un turnaj înghesuit, în vară, pe micul platou Tomis din București. Sub comanda autorului montării secondat de cineastul Victor Iliu, două camere de luat vederi și câteva baterii de proiectoare fuseseră puse în bătaie în canicula lunilor iulie și august. E drept că, în raport cu distribuția de la premieră, se operau câteva modificări importante: Niki Atanasiu era înlocuit, în Cațavencu de Ion Talianu și-l prelua, la rândul său, pe Tipătescu în locul lui Al. Critico. Birlic, care fusese la premieră un savuros Dandanache, trecea în Brânzovenescu, jucat înainte de G. Brancomir iar Beligan, care-l înfățișase pe Brânzovenescu prelua rolul lui Dandanache. Nu știm cine și de ce a decis rocadele, probabil că ele au fost dictate de Sică Alexandrescu. Dar orice schimbări s-ar face, distribuția acestui spectacol e reprezentativă, exprimând o răspundere comună în fața posterității marelui autor comic. – Tudor Caranfil (”Dicționar universal de filme”, 2008, Ed. Litera, pag. 645)
Articole Toate articolele
Despre noi
Istoria Filmului Românesc este un proiect al Asociaţiei Kinofest.
Acest site este în acest moment in varianta beta, urmând a fi dezvoltat.
Pe site sunt şi articole audio, în prezent sunt  20, la IFR: 1897-1916 şi 1917-1930.

Manager proiect: Valentin Partenie