site în construcție
 • Oțelul răzbună

  Oțelul răzbună (1913)

  Istoric, Aventură
  Regia: Aristide Demetriade
  Regia: Aristide Demetriade
  Scenariu: Corneliu Moldovanu
  Actori principali: Lungmetraj. Patru acte. Filmul a fost prezentat în reclamă ca o "dramă românească", avea de fapt structura unui film de aventuri. Doi ingineri rivalizează la dragostea fiicei patronului lor. Cel respins, Radu Corbea, pune la cale
  Imagine: Franck Daniau, Alphonse Chagny
  Anul aparitiei: 1913
  Lungmetraj. Patru acte.
  Filmul a fost prezentat în reclamă ca o "dramă românească", avea de fapt structura unui film de aventuri.
  Doi ingineri rivalizează la dragostea fiicei patronului lor. Cel respins, Radu Corbea, pune la cale un accident de tren în care Mihai Grozea, adversarul său să-şi piardă viaţa. Accidentul este evitat, după o urmărire senzaţională între un tren, un avion şi un automobil. Radu Corbea este demascat, şi are loc un accident iar acesta este strivit de roata cea mare a uzinei, "răzbunarea oţelului a fost îngrozitoare".
   

  Filmările au fost realizate la începutul toamnei lui 1913, în București și împrejurimi, finanțate parțial (circa 8.000 de lei) de profesorul Arion, dar susținute îndeosebi prin participarea (fără onorariu) la realizare a tehnicienilor francezi, a regizorului și interpreților, în favoarea cărora a și fost exploatat filmul. – Bujor T. Râpeanu (”Filmat în România”, 2004, Ed. Fundației Pro)
  Filmul a rulat şi cu alte nume: ”Răzbunarea oțelului”, ”Oțelul se răzbună”.

  Premiera: 12 decembrie 1913 Cinema Clasic.
  Din film mai există doar un scurt fragment de 24 m la Arhiva Naţională de Film.

  "Lucru rar, filmul a reuşit, scenele au legătură între ele si e bine jucat." ('Minerva", 11 dec.1913)

  " Atât intriga piesei cât şi jocul artiştilor a plăcut foarte mult. publicul i-a aplaudat mult, stimulent necesar pentru a-i încuraja să ne dea lucrări, mari cu care să ne putem face cunoscuţi în toată lumea. Bravo lor". ("Dimineaţa, 11 dec. 1913)

  "De rândul acesta, orgoliul meu n-a mai suferit nici o dezamăgire [...] Am simțit marea mulțumire că se pot face filme bune românești și se pot face chiar cu puține sforțări. «Oțelul răzbună» e o dovadă frumoasă. Artiștii, cât se poate de expresivi, îndeplinesc cu succes cerințele acțiunii cinematografice. Filmul acesta, cel mai reușit film românesc, e un imbold serios și, mai ales, e reînvierea multor nădejdi aproape pierdute..." (Mihail Sorbul, „Rampa”)
  Producatori:
  Gheorghe Iorgu Arion
Articole Toate articolele
Despre noi
Istoria Filmului Românesc este un proiect al Asociaţiei Kinofest.
Acest site este în acest moment in varianta beta, urmând a fi dezvoltat.
Pe site sunt şi articole audio, în prezent sunt  20, la IFR: 1897-1916 şi 1917-1930.

Manager proiect: Valentin Partenie