site în construcție
  • Leiba Zibal

    Leiba Zibal (1931)

    Dramă, Aventură
    Regia: Al. Ştefănescu, Ion Niculescu Brună
    Scenariu: Al. Ştefănescu
    Actori principali: Ion Niculescu Brună, L. Sarkady, Iancu Katy, Arion Onea, Tanzy Economu, Mielu Constantinescu, Anicuţa Cârjă, Al. Marius, Costel Atanasiu, I. Theo, I. Petrescu, Adriana Şerban
    Imagine: Leo Schwedler
    Anul aparitiei: 1931
    Lungmetraj.
    Un anunţ din presă menţionează că filmul a fost sonorizat de renumita casă modială “Edison Bell“ (Cinema, nr. 148/16 noiembrie 1930), după copia mută existentă.
    Filmul se inspiră din nuvela “O făclie de Paşti” de I. Luca Caragiale, pe care o adapta cu o mare libertate. De fapt numai numele pesonajelor antagoniste (Leiba Zibal şi Gheorghe) şi relaţia dintre aceste personaje, care se urăsc şi se înfruntă, aminteşte din situaţia din “O făclie de Paşti.”
    Subiectul filmului descrie viaţa unui evreu în contextul societăţii româneşti interbelice. Accentul cădea pe ascensiunea financiară a lui Leiba Zibal, pe dragostea lui pentru Maria şi pe intriga amoroasă care face din argatul Gheorghe un concurent a lui Leiba Zibal.

    Deşi aprobat de cenzură în luna decembrie 1930, filmul nu pare să fi găsit un cinematograf de premieră în Bucureşti, a rulat în province în 1931 la Cetatea Albă şi la Vălenii de Munte, unde este menţionat momoralistic.

    O notă din Cinema nr. 148/16 noiemrie 1930, anunţă că Sonor- Film din Stambul, prin Dl. Bonaldi,  a cerut Soremar-Film exclusivitatea expolatării filmelor Ecaterina Teodoroiu şi Leiba Zibal pentru Bulgaria, Grecia, Italia şi Turcia.
    Nimic nu confirmă însă prezentarea acestor filme în ţările respective.
    O copie a filmului cu lungimea de 1440 m se află la Arhiva Naţională de Filme.
    Productie:
    Soremar-Film
Articole Toate articolele
Despre noi
Istoria Filmului Românesc este un proiect al Asociaţiei Kinofest.
Acest site este în acest moment in varianta beta, urmând a fi dezvoltat.
Pe site sunt şi articole audio, în prezent sunt  20, la IFR: 1897-1916 şi 1917-1930.

Manager proiect: Valentin Partenie