site în construcție
  • Independența României

    Independența României (1912)

    Istoric
    Regia: Grigore Brezeanu, Aristide Demetriade
    Scenariu: Petre Liciu, Aristide Demetriade, Constantin I. Nottara
    Actori principali: Constantin Nottara, Aurel Athanasescu, Aristide Demetriade, Ion Niculescu, Ion Brezeanu, Constanţa Demetriade, J. Metaxa-Doro, Maria Filotti, Aristizza Romanescu, Ecaterina Zimniceanu, Gheorghe Ciprian
    Imagine: Franck Daniau, Alphonse Chagny
    Anul aparitiei: 1912
    Lungmetraj.
    Lungimea anunţată în presă 2.000 metri ("cinci părţi- 2 ore" sau" 5 acte, 22 tablouri").
    Sursele documentare indică de fapt 1.500 metri.
    Prezentat în reclame ca "film de mare artă şi senzaţie patriotică", în care era reconstituit războiul româno-turc din 1877-1878.
    Conţinutul fimului după programul de la premieră:
    Un sat în sărbătoare.- Idilă între Peneş şi Rodica.- Mobilizarea.- Plecarea celor "nouă şi cu sergentul zece" la război.- La Calafat: Moartea lui Cobuz.- Tabăra de la Poiana.- Tinuirea noilor drapele.- Trecerea Dunării.- Ostilităţile.- Osman-Paşa la Plevna.- Cartierul General de la Pradim.- Griviţa.- Valea plângerii.- Spitalele în ţară.- Căderea Plevnei.- Opanezul. - Capitularea lui Osman Paşa.- Întoarcerea lui Peneş acasă.- Apoteoză.- 35 de ani după război 10 mai 1912.
    Din distribuție au făcut parte actori ai Teatrului Național din București și ale celorlalte teatre din București.
    Filmările au debutat la începutul lunii martie 1912. "Trecerea Dunării" a fost filmată la Brăila şi Măcin, la sfărşitul lunii martie, iar "Valea Plăngerii" la începutul lunii aprilie.  Între Băneasa şi Otopeni exista un adevărat "platou de filmare" pentru exterioare.
    Interioarele au fost filmate pe un platou improvizat în curtea Teatrului Liric din Piaţa Valter Mărăcineanu.
    Developare, montaj şi copierea filmului a fost făcută la Paris.
    Avampremiera, cu proiecţie restrânsă pe 20 iulie 1912 la Castelul Peleş.
    Premiera a avut loc pe 1 septembrie 1912, la cinematograful "Bulevard" (sala „Eforie”) din București unde a rulat până la 22 septembrie.
    A fost reluat din 23 septembrie 1912 la cinema "Castelul de flori", şi din 30 septembrie din nou cinematograful "Bulevard" (sala „Eforie”) .
    Alte proiecţii:  17 noiembrie 1912 la cinema "Gloria"; la 8 februarie 1913, cinema "Basarab"; la 4 martie 1913, cinema "Marconi"; la 26 aprile 1913, cinema "Grădina Blanduziei"; la 28 mai 1913, cinema "Ovidiu"; la 1 iulie 1913, "Arenele Romane" din parcul Expoziţiei; la 2 iunie 1913, cinema "Gioconda"; la 1-15 august 1914, cinema "Palace"; la 1 mai 19616, cinema "Jupiter".
    Filmul a rulat în principalele oraşe din Vechiul Regat în Transilvania şi Banat. În străinatate filmul a fost prezentat în Budapesta, Viena şi Paris.


    Reconstituirea cinematografică a războiului independenţei române exercită o atât de puternică impresie aspura noastră, tocmai graţie faptului că nu a fost tratată sub forma unei drame banale, ci sub aceea grandioasă a învierii unei pagini de istorie (...) Niciuna din întreprinderile marcantile de cinematograf nu a realizat o asemenea operă, căci lipsea şi preocuparea morală şi partea materială, numai cu concursul unei întregi armate fiind posibilă o asemenea înscenare (...) Hora din Vaslui, plecarea celor "nouă şi cu sergentul zece", luarea steagului şi ca încheiere drumul "după costişă" a lui Peneş rănit, susţinut de Rodica şi salutat de un regiment rusesc, sunt scene care fac cadru şi mai atrăgător scenelor de război, alcătuite cu un realism de mare stil. - E.D.F. ( Emil D. Fagure - Adevărul, 3 sep. 1912)
    Producatori:
    Leon Popescu
    Grigore Brezeanu
    Societarii TNB
    Pascal Vidrașcu
    Productie:
    Societatea Filmul de Artă Leon Popescu
Articole Toate articolele
Despre noi
Istoria Filmului Românesc este un proiect al Asociaţiei Kinofest.
Acest site este în acest moment in varianta beta, urmând a fi dezvoltat.
Pe site sunt şi articole audio, în prezent sunt  20, la IFR: 1897-1916 şi 1917-1930.

Manager proiect: Valentin Partenie