site în construcție
  • Duminică la ora 6

    Duminică la ora 6 (1966)

    Dramă, actiune, razboi
    Regia: Lucian Pintilie
    Scenariu: Ion Mihăileanu, Lucian Pintilie
    Actori principali: Irina Petrescu, Dan Nuțu, Grațiela Albini, Eugenia Popovici, Dorina Nila-Bentamar, Eugenia Bosniceanu, Marcel Gingulescu
    Imagine: Sergiu Huzum
    Scenografie: arh. Aureliu Ionescu
    Montaj: Eugenia Nagy
    Sunet: ing. Andrei Papp
    Costume: Florina Tomescu
    Anul aparitiei: 1966
    Sinopsis
    O poveste de dragoste într-o perioadă tulbure. În România anilor 1940, un tânăr se îndrăgosteşte de o studentă la arhitectură, cunoscută întâmplător la un bal popular într-o seară. Un grup de huligani fascişti provoacă un scandal la acel bal. Tânărul este de partea fetei și provoacă o bătaie. Este ilegalist şi hazardul a făcut ca și fata să fie la fel. Eroii sunt pus în situaţii riscante.


    Premii:
    1. 1966 - Mamaia - Premiul special al juriului şi Premiul de interpretare feminină (Irina Petrescu)
      1966 - Mar del Plata - Premiul special al juriului; Premiul "Opera Prima"; Premiul mișcării de experiment și cinecluburi; Premiul special al criticii; Premiul de interpretare feminină (Irina Petrescu)
      1966 - Praga - Congresul UNIATEC - Premiul special al juriului pentru iluminarea interioarelor cu lămpi cu vapori de mercur, folosită pentru prima oară în lume
      1966 - Acapulco - Trofeul de aur „Cabeza de Palengua”
      1967 - Cannes - Marele Premiu la secția „Recontres Internationales du film pour Jeunesse”
      1968 - Adelaide - Diplomă pentru cea mai bună selecție națională
      1968 - Hyères - Mențiune specială la Festivalul „Jeune cinéma d'Hyères”

    „La 15 zile după premieră are loc la Consiliul Asociației Cineaștilor o «discuție experimentală» pe tema pretext a procedeelor și limbajului folosite de realizatori cât și a reacției publicului după prezentarea filmului. Reproșurile aduse filmului sunt însă politice și vizează în principal faptul că «în film nu se vede precis cine pentru ce și de ce luptă (...), filmul nu ne aparține deloc nouă, nici din punctul de vedere al ideii, nici din cel al culorii locale (...), figurile nu sunt reprezentative» (Geo Saizescu, Mircea Drăgan, Mihai Iacob). Opțiunea celor ce au susținut filmul (Iulian Mihu, Manole Marcus, Mirel Ilieșiu, Dumitru Fernoagă, Aurel Miheles, Ioan Grigorescu) este sintetizată de regizorul Victor Iliu, care conchide: «Prin opțiunea lui formală, filmul reprezintă intrarea cinematografiei noastre în rezonanță cu experiențele și formulele artistice ale cinematografului modern».” (Bujor T. Râpeanu, „Filmat în România”)
    Producatori:
    Studioul cinematografic „Bucureşti”
    Distribuție:
    Regie:
Articole Toate articolele
Despre noi
Istoria Filmului Românesc este un proiect al Asociaţiei Kinofest.
Acest site este în acest moment in varianta beta, urmând a fi dezvoltat.
Pe site sunt şi articole audio, în prezent sunt  20, la IFR: 1897-1916 şi 1917-1930.

Manager proiect: Valentin Partenie