site în construcție
  1. Nume film începând cu litera:
  2. a
  3. b
  4. c
  5. d
  6. e
  7. f
  8. g
  9. h
  10. i
  11. j
  12. k
  13. l
  14. m
  15. n
  16. o
  17. p
  18. q
  19. r
  20. s
  21. t
  22. u
  23. v
  24. w
  25. x
  26. y
  27. z
  • Nufărul roșu Nufărul roșu (1956)
    Aventură, Comedie
    Sinopsis
    Mixtură didactică și de aventuri ”pentru copii și tineret”, cu acțiunea plasată într-un sat din Lunca Dunării, unde elevii, mobilizați de exemplul colegei lor pioniere (recent stabilită împreună cu părinții în localitate), își înșusesc și impun celor nedisciplinați o conduită școlărească și socială exemplară. – Bujor T. Râpeanu (”Filmat în România”, 2004, Ed. Fundației Pro)
  • ORA H ORA H (1956)
    Acţiune, Poliţist, Comedie
    Film de aventuri pentru copii și tineret despre acțiunile solidare ale unor școlari care își ajută colegul să dejoace tentativa de compromitere a tatălui său, ce urma să fie implicat într-un furt de cherestea de la depozitul unde era paznic. – Bujor T. Râpeanu (”Filmat în România”, 2004, Ed. Fundației Pro)
  • Pe răspunderea mea Pe răspunderea mea (1956)
    Comedie, Romantic
    Sinopsis
    Dinu, şeful biroului de “desenatură” (?!) din Fabrica de confecţii “Victoria”, se încăpăţânează să lanseze un model de rochie caraghioasă realizată pe un imprimeu urât, încălcând regulile instituţiei, neavând acordul comisiei de avizare, dar “Pe răspunderea”lui!
  • Casa de pe strada noastră (1957) Casa de pe strada noastră (1957) (1957)
    Documentar
    ​''Un film documentar eclectic, descriptiv. Realizat pe peliculă alb/negru, care estompează realitatea imediată și te transpune într-o realitate de mult apusă. Totul devine mai artistic, mai fotografic. Filmul abuzează de miscări de aparat (travelling). Unele cadre se repetă, și din acesată cauză filmul devine la un moment dat plictisitor. Comentariul filmului (voce Radu Beligan) are un iz ironic. Documentarul este construit pe capitole și prezintă camerele unei case boierești și oamenii ce au locuit acolo prin lucrurile lor. Casa de pe strada noastră este realizat în anul 1957, este un film care marchează un deceniu de regim comunism. Finalul surprinde: apar doi tineri, casa este goală, eliberată de lucruri și poveri, se sugerază un viitor luminos (posibil o familie). În acest moment filmul te duce cu gândul la omul cel nou, promovat mai târziu de comuniști''.(Valentin Partenie).
     
  • Dincolo de brazi Dincolo de brazi (1957)
    Acţiune, Dramă
    Aflat de patru ani pe front fără a fi primit vreo permisie, soldatul Oprea are ocazia, cu prilejul unui transport dubios ordonat de neomenosul sau comandant, să se remarce.
  • Două lozuri Două lozuri (1957)
    Comedie, Dramă

     

    Film realizat după nuvela a lui Ion Luca Caragiale. Este un film cu accente comice în care Lefter Popescu (Grigore Vasiliu Birlic) este funcţionar la un minister. Și cum îi spune și numele, acesta era lefter.
    Împrumută o sumă de bani să joace la loto. Într-o seară, joacă două bilete, la două loterii diferite. După ce se anunţă numerele câştigătoare, constată că erau identice cu numerele jucate de el. Bucuros, îl anunţă pe căpitanul Pandele - cel care îi împrumutase bani pentru bilete - că biletele sunt câştigătoare. Cei doi merg la berărie, pentru a sărbători marele câştig. 
    A doua zi Lefter Popescu merge la loterie să încaseze câştigul, dar află că numerele erau câştigătoare, dar fiecare dintre ele la cealaltă loterie. Angajatul de la loterie îi spune că sunt "viceversa".

     

  • Erupția Erupția (1957)
    Dramă, Aventură, Istoric
    Erupția n-a constituit  o premisă foarte ofertantă, fiind puternic marcat de semnele și clișeele epocii, „omul nou” stătea în centrul narațiunii cinematografice, și principalul mobil al acțiunilor sale era „hei- rup”-ul. N-are niciun rost să rememorăm datele subiectului. Concesiile ajungeau până la alcătuirea distribuției, unul dintre principalele roluri feminine fiind rezervat „legendarei” Lica Gheorghiu (ea însăși – ca fiică a liderului comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej –  un semn al timpului).
Articole Toate articolele
Despre noi
Istoria Filmului Românesc este un proiect al Asociaţiei Kinofest.
Acest site este în acest moment in varianta beta, urmând a fi dezvoltat.
Pe site sunt şi articole audio, în prezent sunt  20, la IFR: 1897-1916 şi 1917-1930.

Manager proiect: Valentin Partenie