site în construcție
  • Ion  Popescu-Gopo

    Ion Popescu-Gopo

    Data nașterii: 01-05-1923
    Data decesului: 29-11-1989

    A fost animator, regizor de film, scenarist, actor şi editor de film.
    A studiat la Academia de Arte din Bucureşti, pe care nu a absolvit-o.
    În anul 1949 debutează în animaţie, alături de tatăl său şi Matty Aslan, cu scurt-metrajul de animaţie Punguţa cu doi bani. Din anul 1950 începe să lucreze la Studioul cinematografic Bucureşti.
    Realizează o serie de filme de animaţie, iar în 1957 primeşte Palme d'Or la Cannes pentru filmul de animaţie Scurtă istorie.
    În paralel cu filmele sale de animație, Gopo abordează încă din anul 1956 și filmul cu actori.

    Filmografie - regizor:
    Maria Mirabela în Tranzistoria (1989)
    Rămășagul (1985)
    Ucenicul vrăjitor (1985)
    Galax - omul păpușă (1984)
    Quo vadis homo sapiens?(1982)
    Maria Mirabela (1981)
    Trei mere (1979)
    Infinit (1977)
    Ecce Homo (1977)
    Study Opus 1 - Man (1976)
    Povestea dragostei (1977)
    Comedie fantastică (1975)
    Comedie fantastică (1975)
    Unu, doi, trei... (1975)
    Clepsidra (1972)
    Sărutări (1969)
    Eu + Eu = Eu (1969)
    Sancta simplicitas (1968)
    Pilule II (1967)
    Pământul oamenilor (1967)
    Orașul meu (1967)
    De trei ori București (1967)
    Faust XX (1966)
    De-aș fi... Harap Alb (1965)
    Pași spre lună (1963)
    Alo, Hallo! (1962)
    S-a furat o bombă (1962)
    Homo sapiens (1960)
    O poveste obișnuită… o poveste ca în basme (1959)
    7 arte  (1958)
    Galateea (1957)
    Scurtă istorie (1957)
    Fetița mincinoasă (1956)
    Ariciul răutăcios (1955)
    Șurubul lui Marinica (1955)
    O muscă cu bani (1954)
    Marinică (1953)
    2 iepurași (1952)
    Rățoiul neascultător (1951)
    Albina și porumbelul (1951)

    Filmografie - scenarist:
    Maria Mirabela în Tranzistoria (1989)
    Rămășagul (1985)
    Maria Mirabela (1981)
    Povestea dragostei (1977)
    Comedie fantastică (1975)
    De-aș fi... Harap Alb (1965)
    S-a furat o bombă (1962)
    O zi pierdută (1960)
    Șurubul lui Marinică (1955)

    Filmografie - actor:
    Maria Mirabela (1981)
    Povestea dragostei (1977)
    Dimitrie Cantemir (1973)
Articole Toate articolele
Despre noi
Istoria Filmului Românesc este un proiect al Asociaţiei Kinofest.
Acest site este în acest moment in varianta beta, urmând a fi dezvoltat.
Pe site sunt şi articole audio, în prezent sunt  20, la IFR: 1897-1916 şi 1917-1930.

Manager proiect: Valentin Partenie