Cinematograful Viitorului
În paginile revistei Ecoul Teatral şi Cinematografic din 16-23 ianuarie 1927, Brăila, am găsit un articol depre Cinematograful Viitorului văzut de un redactor al acelor vremuri. Articolul este pitoresc şi plin de naivităţi dar autorul acestuia a făcut şi unele previziuni adevărate. Îl reproducem mai jos.
„Cinematograful Viitorului
Cinematograful, aşa cum îl cunoaştem astăzi, ne apare ca o artă încă imperfectă din punct de vedere al manierii de prezentare în faţa marelui public.
Un spectacol cinematografic aşa cum îl avem astazi, prezintă lacune mai mult sau mai putin grave.
În primul rând technica proiecţiunii nu şi-a spus încă ultimul cuvânt. Filmul, ori cât de superioară ar fi calitatea materialului bandei, apare pe ecran întretăiat de o adevărată reţea de linii. Apoi, razele luminoase străbat în drumul lor dela cabină până la ecran, o atmosferă încărcată, astfel că toţi corpii materiali cari plutesc, sunt proiectaţi măriţi, fapt care contribuie la alterarea imaginilor.
În viitor proiecţia se va face dinapoia ecranului, şi numai dela 2 metri. Un alt avantaj este că spectatorii nu vor mai sta în obscuritate, spre disperarea celor prea senzuali. Sălile se vor specializa, proectând unele numai Drame, altele comedii, etc. iar numărul locurilor va creşte de la 10-20 mii de spectatori.
Textele se vor suprima, înlocuindu-se cu Filmogralonul sincronizat cu jocul actorilor, sau va fi anunţat de Haut parleur-e de Radiofonie sincronizate şi cari vor radiodifuza în sală însăşi vocile spectatorilor. Muzica orchestrală, va fi înlocuită de Radio. La intrare, automate speciale vor distribui tichete de intrare în schimbul introducerii taxelor. Vom avea sală de dans, de consumaţie, Foyer...etc.
Filmele vor da iluzia reliefului, fiind turnate pe principiul Stereoscopic şi vor reda culorile naturale.
Vom mai avea, cu siguranţă…şi ce nici nu bănuim încă.” - Ecoul Teatral şi Cinematografic -16-23 ianuarie 1927, Brăila, Anul I No 4
’’Intre... citeste tot
Acest site este în acest moment in varianta beta, urmând a fi dezvoltat.
Pe site sunt şi articole audio, în prezent sunt 20, la IFR: 1897-1916 şi 1917-1930.
Manager proiect: Valentin Partenie