site în construcție
  1. Nume film începând cu litera:
  2. a
  3. b
  4. c
  5. d
  6. e
  7. f
  8. g
  9. h
  10. i
  11. j
  12. k
  13. l
  14. m
  15. n
  16. o
  17. p
  18. q
  19. r
  20. s
  21. t
  22. u
  23. v
  24. w
  25. x
  26. y
  27. z
  • Se aprind făcliile Se aprind făcliile (1939)
    Dramă, Romantic
    Sinopsis
    Melodramă familială de salon în lumea marii burghezii românești a anilor ’30, având în centrul acțiunii mariajul dintre un tânăr superficial și egoist și o femeie cultă și sensibilă, care – înșelată – se sinucide pentru a nu sta în calea fericirii celui iubit. – Bujor T. Râpeanu (”Filmat în România”, 2004, Ed. Fundației Pro)
  • Scrisoarea lui Ion Marin către „Scânteia” Scrisoarea lui Ion Marin către „Scânteia” (1949)
    Documentar, Dramă
    Filmul regizorului Victor Iliu și al operatorului Ovidiu Gologan,  tocmai prin înfățișarea veridică a realității timpului, rămâne, peste decenii, un document prețios despre mentalitatea, anomaliile și aberațiile unei epoci social-politice revolute: eram în anii colectivizărilor forțate, cu „chiaburi odioși” și țărani „mijlocași” nehotărâți, care-și încredințau nedumeririle „organului  central”.-Călin Căliman
  • Scurtă istorie Scurtă istorie (1957)
    Animaţie, Istoric
    Scurtă istorie a fost o scară cu trepte, la început, de bolovani, apoi din lemne, din piatră, din cărămizi de lut, din beton și din fier, și, în sfârșit, din oțel plastic, acționată de energie atomică, scara însăși fiind o reprezentare simbolică a istoriei omenirii. „Pe prima treaptă – povestește Gopo – urca un om îmbrăcat în piei de animale, pe a doua era îmbrăcat într-un costum din vremea egiptenilor, pe a treia purta un costum grec, pe a patra un costum de fier din evul mediu, apoi împodobit cu mătase purpurie și dantele, el sărea pe următoarea treaptă, așezându-și pe cap o pălărie înaltă sau turtită, până când omulețul îmbrăcat în haine moderne sare pe scara automată din vârful căreia privește înapoi istoria costumului”. 
  • Setea Setea (1961)
    Dramă, Istoric
    Ecranizare după romanul cu acelaşi titlu de Titus Popovici.
    Film de propagandă comunistă despre colectivizare.
     
  • Soldați fără uniformă Soldați fără uniformă (1961)
    Război, Dramă, Acţiune
    Actiunea filmului are loc în toamna anului 1944, în vestul Transilvaniei; o ambuscadă germană duce dincolo de linia focului un mecanic de locomotivă român. Acesta evadează din lagăr împreună cu un prizonier sovietic și un profesor, și străbate înapoi drumul spre România.
  • S-a furat o bombă S-a furat o bombă (1962)
    Comedie, Aventură, Fantastic
    Sinopsis
    Comedie fantastică și de anticipație științifică: un tânăr șomer sentimental devine din întâmplare posesorul unei serviete ce ascunde o bombă atomică, pe care gangsterii care o pierduseră vor să o recupereze; final cu mesaj pacifist, pledând pentru utilizarea energiei atomice în scopuri pașnice. – Bujor T. Râpeanu (”Filmat în România”, 2004, Ed. Fundației Pro)
  • Sub cupola albastră Sub cupola albastră (1962)
    Aventură, Muzical
    Filmul prezintă o poveste de iarnă cu happy-end, axată în jurul unui băiețel, un câine ''vorbitor'' și un spectacol de circ în care totul este posibil.
    În film se remarcă actorii Colea Răutu, Florentina Mosora. artiștii Circului de Stat, păpușa Țăndărică și câinele Doxi.
Articole Toate articolele
Despre noi
Istoria Filmului Românesc este un proiect al Asociaţiei Kinofest.
Acest site este în acest moment in varianta beta, urmând a fi dezvoltat.
Pe site sunt şi articole audio, în prezent sunt  20, la IFR: 1897-1916 şi 1917-1930.

Manager proiect: Valentin Partenie