-
Ghinionul (1913)
Comedie
Scurtmetraj.
Comedie cinematografică cu elemente burleşti într-un act.
Rică Ghinion, funcţionar la minister se întoarce seara acasă şi se culcă, după ce şi-a potrivit deşteptătorul. Dar dimineaţa acesta sună zadarnic: Rică doarme buştean şi nu-l aude. Când se trezeşte, îşi dă seama că a întârziat la servici, vrea să se îmbrace în grabă, dar totul îi iese pe dos. Săpunul cade pe jos, ligheanul se varsă, pantalonul s-a rupt, îl schimbă, însă pe al doilea i se varsă cafeaua adusă de servitoare, pe al treilea l-a pus pe dos şi trebuie să-l schimbe, dar când se apleacă după butonul de la guler, se rupe în spate şi al patrulea. În acelaşi timp, ceasul marchează trecerea vremii şi omul urlă "Ghinion! Ghinion!"...
-
Iulian în creaţiunile sale de mahala (O horă la ţară) (1913)
Comedie, Muzical
Cinematograful bucureştean "Clasic", produce filmul Iulian în creaţiunile sale de mahala, a cărui premieră a avut loc în 12 martie 1913, film dedicat actorului lulian, "comicul" cinematografului.
Scenele interpretate de artistul Şt. Iulian (Coana Manda).
Filmul a rulat şi cu numele de O horă la ţară.
Filmul s-a pierdut.
-
Oțelul răzbună (1913)
Istoric, Aventură
Lungmetraj. Patru acte.
Filmul a fost prezentat în reclamă ca o "dramă românească", avea de fapt structura unui film de aventuri.
Doi ingineri rivalizează la dragostea fiicei patronului lor. Cel respins, Radu Corbea, pune la cale un accident de tren în care Mihai Grozea, adversarul său să-şi piardă viaţa. Accidentul este evitat, după o urmărire senzaţională între un tren, un avion şi un automobil. Radu Corbea este demascat, şi are loc un accident iar acesta este strivit de roata cea mare a uzinei, "răzbunarea oţelului a fost îngrozitoare".
-
Răzbunarea (1913)
Dramă
Drama rurala, adaptare dupa piesa lui Ion Luca Caragiale, "Napasta".
Filmul s-a numit initial "Pacostea", dar a fost prezentat cu titlul "Razbunarea", la data de 24 iunie 1913, la Cinema "Clasic" din Bucuresti.
Filmul s-a pierdut.
-
Remușcarea (1913)
Film realizat în 1913 de către compania de teatru a Marioarei Voiculescu. Filmul s-a pierdut.
Nu se cunosc date despre premiera filmului.
-
Scheci cu Jack Bill (1913)
Comedie, Aventură
Scurtmetraj.
Film schechi, anunţat în presă ca "noutate modială pe scenă si pe pânza cinematografică".
Este realizat în vara anului 1913 pentru spectacolul de revistă în care apărea la București actorul Gaston Barnier, cunoscut sub pseudonimul Jack Bill; interpret în filmele lui Leon Popescu – Marioara Voiculescu, el a împărtășit soarta acestora după denunțarea de către producătorul român a contractelor încheiate. – Bujor T. Râpeanu (”Filmat în România”, 2004, Ed. Fundației Pro)
-
Trădător fără voie (1913)
Aventură, Dramă
Sinopsis:
Scheciuri menite să agrementeze un spectacol teatral, ”în genul spectacolelor date de Nick Winter, două acte cinematografice și două teatru”, pe ”un subiect la ordinea zilei – o trădare”. – Bujor T. Râpeanu (”Filmat în România”, 2004, Ed. Fundației Pro)
Filmul a rulat şi cu alte nume: Crimele hipnotismului”, ”Trădători de patrie”
Premiera: 20 martie 1913, Cinema Clasic.
Filmul s-a pierdut.
’’Intre... citeste tot
Acest site este în acest moment in varianta beta, urmând a fi dezvoltat.
Pe site sunt şi articole audio, în prezent sunt 20, la IFR: 1897-1916 şi 1917-1930.
Manager proiect: Valentin Partenie