site în construcție
  • Ghinionul

    Ghinionul (1913)

    Comedie
    Regia: Nae Ciucurette
    Scenariu: Liviu Rebreanu
    Actori principali: Nae Ciucurette, Grigore Petrovicescu, Kaţichi, Bidescu, Gheorghiu
    Imagine: Alphonse Chagny, Franck Daniau
    Anul aparitiei: 1913
    Scurtmetraj.
    Comedie cinematografică cu elemente burleşti într-un act.
    Rică Ghinion, funcţionar la minister se întoarce seara acasă şi se culcă, după ce şi-a potrivit deşteptătorul. Dar dimineaţa acesta sună zadarnic: Rică doarme buştean şi nu-l aude. Când se trezeşte, îşi dă seama că a întârziat la servici, vrea să se îmbrace în grabă, dar totul îi iese pe dos. Săpunul cade pe jos, ligheanul se varsă, pantalonul s-a rupt, îl schimbă, însă pe al doilea i se varsă cafeaua adusă de servitoare, pe al treilea l-a pus pe dos şi trebuie să-l schimbe, dar când se apleacă după butonul de la guler, se rupe în spate şi al patrulea. În acelaşi timp, ceasul marchează trecerea vremii şi omul urlă "Ghinion! Ghinion!"...
    În fine, Rică a plecat, dar tramvaiele care vin sânt pline, cu tăbliţa complet. si trec mai departe. în al treilea reuşeste să urce, dar apoi constată că şi-a uitat portofelul acasă.
    Trebuie să se întoarcă acasă în goană, dar ajuns acasă protofelul nicăieri. Se pipăie şi îşi dă seama că la pus într-un alt buzunar decât de obicei.Nici măcar sâ-şi smulgă părul din cap nu poate fiindcă... e chel.
    Ia o birjă, grăbind pe birjar să gonească spre minister. La un moment dat, găseşte pe perna birjei un portofel. Numără banii, sânt zece mii de lei, dar nu-şi dă seama că o hîrtie de o mie a căzut jos, fără s-o vadă. Bucurie!...S-a spart ghinionul. În portofel e o carte de vizită a fratelui său. Şi Rică se hotăreşte să-i ducă imediat banii, fiindcă Jean Ghinion are opt copii.
    Acasă la Jean Ghinion e jale mare, toţi plângeau după averea pierdută. Rică inapoiază portofelul, Jean numără banii, şi găseşte doar 10.000 şi crede că Rică a vrut să-l fure. Încăierare generală, toată familia sare pe Rică inclusiv servitoarea, îl bat măr şi-l asvârle în stradă, unde "se rostogoleşte ca o minge de foot-ball" regretând că a fost om cinstit.
    În cele din urmă ajunge la minister, fericit că nu e ora de plecare a funcţionarilor, dar când să intre, portarul îl opreşte mirat, întrebându-l ce caută. şi abia acum Rică îşi aduce aminte că e ...sărbătoare şi serviciul este suspendat.
    Ajuns acasă, Rică scrie un bilet lui Jean- "Ai avut dreptate...uite cea de a unspreazeca mie, a adus-o birjarul. Fira-ţi ai dracului, pungaşilor". Pune biletul în plic, cu banii, şi-i trimite prin birjar. Dar  în timp ce se întorsese, servitoarea a pus pe scaun farfuria cu supă. Rică se aşează în ea şi se frige, sparge farfuria, se înfurie şi ţipă. drept care servitoarea îi pune faţa de masă în cap şi-l ia la bătaie, obligându-l să exclame "Degeaba, sânt ghinionist."
    Din distribuţie fac parte:Nae. P. Ciucurette (Rică Ghinion), Grigore Petrovicescu (Jean Ghinion), Kaţichi (Servitoarea), Bidescu (Birjarul), Gheorghiu (Portarul).

    Filmul s-a pierdut.
    Producatori:
    Societatea Filmul de Artă Leon M. Popescu
Articole Toate articolele
Despre noi
Istoria Filmului Românesc este un proiect al Asociaţiei Kinofest.
Acest site este în acest moment in varianta beta, urmând a fi dezvoltat.
Pe site sunt şi articole audio, în prezent sunt  20, la IFR: 1897-1916 şi 1917-1930.

Manager proiect: Valentin Partenie