site în construcție
  • Marioara   Voiculescu

    Marioara Voiculescu

    A fost o actriță și regizor de film.
    Una dintre cele mai bune actriţe din primele decenii ale veacului XX considerată o adevărată „vedetă”, comparată cu cele mai celebre interprete ale scenei europene, cu Eleonora Duse, Sarah Bernhardt şi Rejane.
    A studiat la Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică din Bucureşti (1900-1903), cu  Aristizza Romanescu.
    Debut oficial pe scena Naţionalului bucureştean: 13 ianuarie 1904, rolul principal din Casta-Diva de Haralamb Lecca.

    L-a avut ca maestru pe Paul Gusty, s-a format ca actriţa sub direcţia lui Alexandru Davila, la Teatrul Naţional şi în Compania acestuia. Alexandru Davila o ridică la rangul de “Mareşală a Teatrului Românesc”. A avut compania ei de teatru şi a fost partenera pentru primele producţii de filme româneşti a lui Leon M. Popescu.


    Filmografie - actor:
    Viorica (1913)
    Spionul (1913)  
    Răzbunarea (1913) 
    Fedora (1913)
    Dragoste de marinar (1913)
    Detectivul (1913)
    Amorurile unei prințese (1913) 
    Dragoste la mănăstire (1912)       


    Filmografie- regizor:
    Viorica (1913)
    Spionul (1913)  
    Răzbunarea (1913)    
    Dragoste de marinar (1913)  
    Detectivul (1913)   
    Amorurile unei prințese (1913)       
      
Articole Toate articolele
Despre noi
Istoria Filmului Românesc este un proiect al Asociaţiei Kinofest.
Acest site este în acest moment in varianta beta, urmând a fi dezvoltat.
Pe site sunt şi articole audio, în prezent sunt  20, la IFR: 1897-1916 şi 1917-1930.

Manager proiect: Valentin Partenie