site în construcție
  • Jenő  Janovics (Eugen Janovics)

    Jenő Janovics (Eugen Janovics)

    Data nașterii: 08-12-1872
    Data decesului: 16-11-1945

    A fost actor, scenarist, regizor și director de teatru, născut în Imperiul Austro-Ungar în localiatatea Ungvar, astăzi Ujhorod din Ucraina.
    Pionier al cinematografiei, mentor al regizorilor Alexander Korda și Michael Curtiz.
    În anul 1900 obține doctoratul în filologie cu teza Realismul dramaturgiei lui Gergely Csiky  la Universitatea din Cluj.
    A fost interesat de la început de film și a făcut în anul 1913, pentru compania Pathé, primul său film mut, numit Sárga Csikó (Mânzul șarg sau Murgul șarg), care a fost un mare succes internaţional.
    Cu Janovics, Clujul a devenit pentru câțiva ani un important centru al producției de film.
    După unirea Transilvaniei cu România, Janovics a fondat în 1919 studioul de film Transsylvania-Cluj şi semnează filmele cu numele Eugen Janovics.
    A fost soţul actriţei Lili Poór.

    Filmografie-regizor.
    Din Grozăviile lumii (Világrém) (1920)
    Doi orfani (A két árva) (1920)
    Student în medicină sau perla în noroi (A medikus, vagy gyongyszem a sárban ) (1919)
    Andor (1918)
    Baccarat (1918)
    Purgatoriu (Tisztítótűz) (1918)
    Nevasta (A feleség) (1918)
    Călugărul (A szerzetes) (1918)
    Agonia amorului (A szerelem haláltusája) (1918)
    Contesa Sarah (Sarah grófnő) (1918)
    Stigmatizatul (A megbélyegzett) (1918)
    Braconierul (A vadorzó) (1918)
    Hotel Imperial (1918)
    Trup violet, șapcă galbenă (Lila test, sárga sapka) (1918)
    Paulică (Palika) (1918)
    Femeia fără nume (A névtelen asszony) (1918)
    Moșneagul cu bocanci și fiul său, husarul (A vén bakancsos és fia, a huszár) (1917)
    Crâșmărița (Csaplárosné) (1917)
    Ciclamen (Ciklámen) (1917)
    Dăscălița (A tanítónő) (1917)
    Proprietarul de topitorie (A vasgyáros) (1917)
    Ultima noapte (Az utolsó éjszaka) (1917)
    Sunt nevinovat (Ártatlan vagyok) (1916)
    Serenisima prinzonieră (Méltóságos rabasszony) (1916)
    Ciclul cânturilor Petőfi (Petőfi dalciklus) (1916)
    Notarul din Peleske (A peleskei nótárius) (1916)
    Inimi zbuciumate (Vergődő szívek) (1916)
    Taina spovedaniei (A gyónás szentsége) (1916)
    Liliomfi (1915)
    Şiretenie de fata (Leányfurfang) (1915)
    Bebelușii împrumutați (A kölcsönkért csecsemők) (1914)
    Banul Bánk (Bánk bán) (1914)
    Mânzul șarg (Sárga Csikó) (1913)
    Fiica reginei dolarului (A dollárkirálynő leánya) (1913)
Articole Toate articolele
Despre noi
Istoria Filmului Românesc este un proiect al Asociaţiei Kinofest.
Acest site este în acest moment in varianta beta, urmând a fi dezvoltat.
Pe site sunt şi articole audio, în prezent sunt  20, la IFR: 1897-1916 şi 1917-1930.

Manager proiect: Valentin Partenie